Over mij

Ik ben Ruth Nienke Cooiman-van Heijningen (1953), getrouwd, moeder en oma. Sinds 2004 werk ik vanuit mijn eigen praktijk Matricaria, zorg van wieg tot graf. Ik combineer mijn ervaring als verpleegkundige met mijn kennis op het gebied van kruiden en oliën en mijn gevoel voor een bovenzinnelijke wereld.

 

Na mijn opleiding tot verpleegkundige A werkte ik in het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis, het huidige Erasmus Medisch Centrum. Daarna koos ik voor het moederschap, maar bleef ook werkzaam in de zorg – onder meer als kraamhulp. Onze kinderen gingen naar de Vrije School en zo kwam ik in aanraking met de antroposofie.

 

De spirituele kant van het leven heeft mij altijd geboeid. Toen ik weer wilde gaan werken in de zorg volgde ik de Voortgezette Opleiding Verpleegkunde vanuit Antroposofie. Ik werkte een paar jaar in de wijkverpleging. Vervolgens begon ik in 2004 een eigen praktijk, omdat ik mijn toegevoegde zorg graag wil aanbieden aan wie daarvoor open staat. Vanuit mijn praktijk heb ik jarenlang de bewoners van het Rotterdamse hospice ‘De Vier Vogels’ bijgestaan.

 

Ik werk o.a. samen met de antroposofische arts Johanna Priester. Wij geven medische en verpleegkundige adviezen en behandelingen (zie aanbod).

Tevens maak ik deel uit van het Natuurlijk Gezondsheidscentrum Rotterdam waar verschilllende disciplines werkzaam zijn.

Tot mijn grote plezier geef ik nu ook gastlessen op het Albeda college in Rotterdam Zuid afdeling Gezondheidszorg. Dit is wat ik graag wil, de antroposofische zorg gewaardeerd krijgen in de reguliere zorg. De studenten zijn enthousiast om goede zorg te geven.

 

Dankzij mijn verpleegkundige ervaring in het nabij zijn van stervende mensen, ben ik ambassadeur geworden van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Door de dood bespreekbaar te maken, hopen we (met een grote groep mensen met uiteenlopende levensovertuigingen) dat we bijdragen aan een samenleving die aanvaardt dat sterven een onderdeel van het leven is. Doordat wij verdieping van inzicht  kunnen bieden over sterven en dood, hopen we  onze (collectieve) angst voor de dood te verminderen.

Vanwege de aard van mijn werk staat mijn mobiele telefoon regelmatig uit. Spreek gerust uw boodschap in,

want u hoort daarna spoedig van mij.